Natisni

Še naprej od graščine Dobrnica je na desni strani ceste, malo pred odcepom v jamo Ledenico, kneippov vrelec zdravja v obliki studenca. Načela Sebastiana Kneippa o naravnem zdravljenju temeljijo na uporabi naravnih zdravilnih sredstev, če pa vas zanima, kako bi se "kneippanja" pravilno in kompleksno lahko lotili tudi sami in si tako povrnili izgubljeno energijo in moč, se oglasite v Dobrni. Strokovnjaki prisegajo na knajpanje, metodo - katere smernice so utrjevanje zdravja in zdravljenje z vodo, zdrava polnovredna prehrana, terapija gibanja (pohodništvo, kolesarjenje, kopanje v zdraviliškem bazenu s termalno vodo), zdravljenje z zdravilnimi rastlinami ter psihoterapija oz. skrb za duševno sprostitev.

Kneippovo korito

Kneippov program je predvsem preventiva, vendar pa se da z njim ob kombinaciji drugih metod ozdraviti tudi nekatere bolezni oziroma izboljšati stanja. To je kmalu vidno pri bolnikih s poškodbami ožilja, dobri rezultati pa se kažejo tudi pri zdravljenju živčnih in presnovnih motenj, bolezni prebavil, ipd.

V Dobrni lahko spoznate Kneippova načela in smernice zdravega življenja, tako da preizkusite zeliščne kopeli, masažo, uživate v zdravi hrani in okusnih dobrotah z bližnjih kmetij ter se dodobra naužijete svežega zraka, ko boste stopali v zeleno odet gozd, ki skriva izvire za knajpanje pri jami Ledenici.